Alles over gezond eten

Gezond

Wat voor verschillende noten zijn er?

Noten vind je in allerlei soorten en maten. En elke noot is weer anders, Zie meer noten online. Elke noot smaakt weer anders, of heeft een andere vorm. Zo is er voor iedereen wel een lekkere noot te vinden. Maar door de grote veelzijdigheid aan noten wil het soms nog wel eens lastig zijn deze te onderscheiden van elkaar. Want welke noot is nou perfect voor jou? En welke soorten noten heb je eigenlijk.

Typen noten en voedingswaarden

Voordat we je verschillende soorten noten laten zien, zoals de Macadamia noten. Is het van belang vastestellen wat noten nou precies zijn. Een noot is een niet-openspringde dopvrucht met een verhade wand en één zaad. Al vallen pistache noten niet onder deze beschrijving bijvoorbeeld. Wel vallen alle noten onder de beschrijving dat ze erg gezond zijn.

Er zijn heel veel verschillende noten, en behalve een specifieke vorm en smaake hebben ze ook een andere voedingswaarde. Macadamia noten bijvoorbeeld, hebben een vrij hoge voedingswaarde en leveren je dus veel energie (kj) op. Zo hebben cashewnoten een veel lagere voedingswaarde bijvoorbeeld.

Amandelen zitten hier wat meer tussen in. Zo hebben alle noten dus andere voedingswaarden, maar ook meer of minder vetten bijvoorbeeld. Elke noot is daarom ook goed voor andere dingen. Zo is er ook voor elk gerecht wel een juiste noot te vinden. Zie meer noten ook in een noten voedingswaarde tabel.

Noten en hun unieke eigenschappen

Al die verschillende noten hebben dus ook verschillende eigenschappen. Ze zijn dus ook een ieder geschikt voor andere toepassingen. Neem de amandelen bijvoorbeeld, deze zaad zit verborgen in de pit van de amandelboom. Door die boom heb je ook zoetere en wat bittere amandelnoten. Macadamia noten daarentegen komen uit Australië oorspronkelijk en heeten ook wel queensland nuts.

Maar de macadamia noten zijn wel een van de lastigst te kraken noten, en daardoor ook wat duurder dan de meeste noten. Verder zijn de pinda’s natuurlijk ook heel bekend. Maar in tegenstelling tot andere noten groeit deze in de grond, niet in een boom zoals de meeste noten. Zie meer noten en gerechten online.

Dit vind je misschien ook leuk...