Alles over gezond eten

Uit eten

Wat moet je weten over het drankje Port?

Port is een wijnsoort die enkel in Portugal geproduceerd wordt. Wijn mag namelijk alleen Port heten als de druiven verbouwd zijn in een specifiek gebied in Portugal. De naam van dit populaire drankje is afkomstig van de stad Porto. Dit is een van de grootste steden van Portugal. De Port zoals we die nu kennen is ontstaan doordat men wijnalcohol aan de wijn toevoegde, om zo de gisting van de wijn te stoppen. Op die manier bleef de wijn langer goed. Omdat de gisting van de wijn eerder gestopt wordt, blijven er meer restsuikers over. Het resultaat daarvan is dat de wijn zoeter smaakt.

Port uit andere landen dan Portugal?

Het is niet gek dat ook producenten in andere landen zijn begonnen met het produceren van versterkte wijnen die veel gelijkenissen met Port vertonen. Desondanks mogen deze wijnen in de Europese Unie niet dezelfde naam dragen. Net als dat Feta alleen uit Griekenland mag komen, mag Port namelijk echt alleen afkomstig zijn uit Portugal. Buiten de Europese Unie worden wijnen uit andere landen soms nog wel onder dezelfde naam verkocht.

 

Wil je een goede versterkte wijn proberen? Dan raden we je aan om toch echt voor een wijn uit Portugal te kiezen. Niet voor niets zijn de versterkte wijnen uit Portugal ook vandaag de dag nog zeer succesvol. In Portugal verbouwt men al eeuwenlang druiven om er versterkte wijn mee te maken. Bovendien heeft het klimaat veel invloed op de smaak van de druiven. Om die reden is het moeilijk om een originele Port na te maken. 

Port heeft een relatief hoog alcoholpercentage

De versterkte wijn uit Portugal is een drankje met een relatief hoog alcoholpercentage. Het alcoholpercentage van deze wijn ligt namelijk altijd tussen de 18 en 20. Over het algemeen wordt deze wijn niet gedronken om te borrelen. De wijn is geschikt als dessertwijn, maar wordt ook wel voor of na het eten geconsumeerd. Zoek je een wijn die geschikt is als borrelwijn, dan kun je beter voor een witte wijn kiezen. Zoek je een lekkere dessertwijn, kies dan zeker eens voor een wijn uit Porto of omstreken.

Wil jij een goede wijn uit Portugal proberen?

Heb jij nog niet eerder een goede wijn uit Portugal mogen proberen? Dan is het aan te raden om eens langs de winkel te gaan of om de wijn online te bestellen. Zoals voor iedere wijn geldt, zijn er verschillende producenten en kan de kwaliteit per producent en zelfs per jaar verschillen. Over het algemeen geldt dat de druivenoogst 3 keer in de 10 jaar extra goed druiven oplevert. De wijnen die van die druiven gemaakt worden, mogen vintage port genoemd worden. Willen producenten dat hun wijnen dit label in een ander jaar mogen dragen, dan zullen ze de wijn moeten laten testen. Is de wijn goed genoeg, dan mag deze alsnog onder het label vintage verkocht worden. Wil je zeker zijn van kwaliteit, dan kun je dus specifiek op zoek gaan naar dit label.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *