Alles over gezond eten

Gezond

Wat je nog niet wist over het verschil tussen noten en pinda’s

Het komt veel voor dat pindas noten worden genoemd, en ook andersom. Maar wist je dat pinda’s helemaal geen noten zijn? Ook al smaken ze wel een beetje hetzelfde en is hun vorm ook nootachtig, er zitten grote verschillen tussen de twee. Vooral als je wilt proberen af te vallen door echte noten te eten, is het belangrijk te weten wat het verschil is. Wil jij meer weten over het verschil tussen noten en pinda’s? Lees dan snel verder. 

Geen noten maar peulvruchten

Pinda’s behoren niet tot noten, maar tot de peulvruchten. Pinda’s vallen dus in hetzelfde rijtje als sojabonen, erwten en linzen. In tegenstelling tot noten worden pinda’s niet rauw gegeten, maar worden de pinda’s geroosterd en gezout. Met name in Nederland, de Verenigde Staten en Azië is de pinda een populair product. Denk maar aan pindakaas, wat je in bijna elke keuken wel terug kunt vinden. Net als noten zitten er in pinda’s gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Maar als je wilt afvallen, kun je beter kiezen voor producten die écht onder noten vallen. Voorbeelden hiervan zijn de cashewnoten, walnoten, hazelnoten en amandelen. 

Meer zout en koolhydraten 

Een andere reden om pinda’s niet te betrekken bij het afvallen is omdat ze veel meer koolhydraten bevatten dan noten. De koolhydraten zorgen er namelijk voor dat je lichaam het hormoon insuline produceert, waardoor je de suikers in je bloedstroom gaat opslaan als reserve energie. Als je wilt afvallen zou je juist niet veel koolhydraten moeten eten, dus kun je beter kiezen voor echte noten. Daarnaast worden pinda’s ook gezouten, en teveel zout binnen krijgen is ook niet goed. Een verhoogde zoutconcentratie in je lichaam zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer water bijhoudt, en dat zorgt dan weer voor een verhoogde bloeddruk.

Wat is dan wel gezond? 

Zolang pinda’s (en noten) ongezouten zijn kan het een gezond en verantwoord tussendoortje zijn. Of de pinda’s ongebrand of gebrand zijn maakt dan niet zoveel uit. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor naturel pinda’s of ongezouten vliespinda’s. Pinda’s zijn net als noten rijk aan vitamines en mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, magnesium en vitamine E en B. In pinda’s zit relatief gezien minder ijzer dan in noten. Let wel op dat je ook van de gezonde pinda’s niet teveel eet als je wilt afvallen. Bekijk de voedingswaarde en bepaal zo hoeveel je ervan kunt eten. 

Dit vind je misschien ook leuk...