Alles over gezond eten

Blog

RVS wandplank – past altijd, maak er maatwerk van!

RVS staat voor roestvrij staal of eigenlijk voor roestvast staal. Elke professionele keuken blinkt in principe door dit glanzende materiaal dat een groot deel van de keukeninventaris uitmaakt. Bijna al het meubilair in een keuken is in een uitvoering van RVS verkrijgbaar. Dat kan een pompeuze twee- of driedeurskoelkast zijn of een bescheiden maar handige RVS wandplank. Ook achterwanden zoals spatwanden en spoelbakken zijn bij voorkeur van RVS. Want niet alleen is het materiaal duurzaam, het weert zich ook buitengewoon goed tegen vuil en vocht. En laten dat nu net de twee zaken zijn die een kundige kok produceert zodra hij zijn koksmuts op heeft. Een goede kok weet wat hij wel en niet kan met RVS. Je moet nooit een gloeiendhete pan even snel op een RVS-blad neerzetten. Want RVS is een echte warmtegeleider en zonder onderzetter zorgt de pan er dan voor dat de hele omgeving gloeiend heet kan worden.

Een RVS wandplank kan krassen?

Een wondermateriaal voor de keuken, dat RVS? Jazeker, maar met de voordelen komen toch ook wel een paar nadeeltjes. Want je voorkomt moeilijk krassen op het materiaal. Krasloos glanzend is wellicht ook een wat overbodig streven. Een keuken is om in te werken en dient niet als een showroom of een plek waar je neerstrijkt voor je topdiner. Dat diner is een deurtje verder in het restaurant of eethuis. Overigens kun je lichte krassen met sprays vrij snel bijna onzichtbaar krijgen.

Met een RVS wandplank vind je je spullen sneller

Elke professionele keuken kan niet zonder goede ovens. En ook de branders moeten in optima forma zijn. Zonder koeler lukt het kokkerellen ook niet. Dat zijn allemaal benodigdheden die direct met de bereiding van het eten te maken hebben. Maar die grote zaken kunnen dan weer niet zonder allerlei kleinere spullen, instrumenten waarmee je hakt en snijdt, roert en prikt. En wat te denken van je arsenaal aan snijplanken, bestek en pannen. De kleinere spullen van je keuken moeten wel binnen handbereik liggen en ook overzichtelijk klaar staan. Heb je alles in grote lades opeengehoopt, dan is het vaak even zoeken naar het juiste gereedschap. Beter is het dan ook om een RVS wandplank, of meerdere, aan je muur vast te pinnen. Een serie wandplanken is een ‘open’ etalage van al je instrumenten en pannen. Het is eigenlijk niets verhullende bergruimte. Je ziet meteen wat waar is. En je pakt het ook gemakkelijker dan uit kastjes of laden. Want die moet je dus eerst opendoen en dan nog in het halfduister turen waar die ene garde of mixer ook al weer ligt.

Wandplanken zijn geen obstakels

Nog een goed punt van een RVS wandplank is dat je je er moeilijk aan kunt stoten. Met een hoekige vrieskast of een kloeke vaatwasser heb je sneller een botsing. De wandplank zit je werk nooit in de weg. En kookspullen die je vrij frequent benut, heb je liever op de plank open en bloot gezet dan ergens verstopt, in de krochten van keukenkasten. Vooral voor koks en kokshulpen is tijd van enorm belang bij het bereiden van warm eten. En met zoeken verlies je snel tijd.

De perfectie van op maat gemaakte planken

Denk ook niet meteen in standaardmaten van een RVS wandplank. Die zijn er wel, maar je kunt wandplanken ook op maat laten maken. Zodat ze exact passen bij de spullen die jij erop wilt zetten. Wat ook handig kan zijn is een RVS werkblad op maat

Dit vind je misschien ook leuk...