Alles over gezond eten

Koken

Ribeye, dit is alles wat je over dit vlees moet weten 

Rundvlees wordt in de praktijk door ontzettend veel mensen verkozen als zijnde het lekkerste vlees op de markt. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat een rund uit tal van verschillende onderdelen bestaat. Eén van deze onderdelen is het zogenaamde ribeye. Het is dit gedeelte dat door het merendeel van de mensen wordt geprefereerd. Toegegeven, er zijn heel wat verschillende redenen aan te halen om fan te worden van dit heerlijke stukje vlees. Benieuwd naar wat deze redenen in de praktijk nu precies zijn? Dan is verder blijven lezen alvast de boodschap! 

Wat is de ribeye eigenlijk? 

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat de ribeye nu eigenlijk precies is. Het gaat hierbij om een stuk vlees dat wordt gesneden uit het meest smalle gedeelte van het zogenaamde ribstuk van het rund. Dit zorgt ervoor dat ze algemeen wordt bestempeld als één van de meest sappige steaks die er op de markt zijn terug te vinden. Dit stuk vlees staat er algemeen om bekend zich te kenmerken door een ontzettend fijne smaak. Dat is het gevolg van: 

  • Het randje vet; 
  • De dooradering waarvan sprake is; 

Er zijn aan dit type vlees heel wat verschillende randjes vet terug te vinden. De aanwezigheid van deze verschillende randjes zorgt ervoor dat het nagenoeg onmogelijk is voor het vlees om taai te worden wanneer het onverhoopt toch te lang op het vuur staat. In ieder geval mag het nu al duidelijk zijn dat een ribeye absoluut een uitstekend biefstuk kan zijn. Zoveel is wel zeker. 

Waar is de ribeye precies van afkomstig? 

Voor de ribeye geldt dat ze afkomstig is uit de zogenaamde voorvoet van het rund. Het gaat hierbij aldus om de ribbenkast. Aan de bovenkant van de ribben is het meeste vlees van dit dier terug te vinden. Voor de voorkant geldt dat ze wordt bestempeld als de zogenaamde dikke rib waar het stoofvlees van afkomstig is. De achterkant wordt de fijne rib genoemd. Het vlees dat deel uitmaakt van de kern van de ribbenkast is het zogenaamde ribeye (zonder vleeskappen). Is er sprake van aanwezige vleeskappen? Dan hebben we het natuurlijk over de côte de boeuf. 

Hoe kan je ribeye het best bereiden? 

Last but not least is het natuurlijk nog van belang om te weten hoe je nu precies een ribeye het beste kan bereiden. Wat dit betreft is het mogelijk om een keuze te maken tussen twee verschillende opties. Het gaat hierbij concreet om de twee mogelijkheden die hieronder terug te vinden zijn:

  1. Je kan ze bakken in de pan;
  2. Het is mogelijk om ze te bereiden op de barbecue; 

Het is eveneens een mogelijkheid om de ribeye klaar te maken in de oven. Dit kan op zeer gecontroleerde wijze gebeuren. In eerste instantie dient de oven verwarmd te worden op een temperatuur van 75 à 80 graden. Elke kant van het vlees dien je ondertussen aan elke kant te bakken gedurende zo’n 2 minuten. Leg de ribeye vervolgens in de oven tot ze een kerntemperatuur bereikt van 54 graden. In ieder geval mag het duidelijk zijn, deze heerlijke steak bereiden kan op verschillende manieren. Zo kan je precies bereiden zoals jij dat het liefste hebt. 

Dit vind je misschien ook leuk...