Je krijgt vaak een kerstpakket van je werkgever, zakenrelatie of je geeft er eentje weg als de periode van de feestdagen en met name de Kerst eraan komt. In de 19e eeuw is deze traditie van de kerstpakketten al ontstaan om boeren tijdens de winterdagen, welke vaak koud waren, te ondersteunen én waardering te geven. Op hun vrije dag, Tweede Kerstdag, konden zij dan met hun gezin genieten van iets extra’s. Deze extra waardering geven wij met de feestdagen nog steeds, daarom hieronder een aantal leuke weetjes.
De geschiedenis van het kerstpakket
In de 19e eeuw is de term kerstpakket ontstaan om de boeren extra waardering te geven. Het was namelijk toen de tijd een enorme opgave om tijdens de wintermaanden goed te eten. Zoals wij nu eenvoudig boodschappen kunnen doen, was toen niet mogelijk. Ook hadden de boeren weinig tot geen mogelijkheden om eten te bewaren en moest alles buiten worden bewaard. Etenswaren moesten dus tegen vorst kunnen en dat maakte de mogelijkheden beperkt. Werkgevers wilden de boeren hun waardering laten blijken en zo vonden de pakketten zijn intreden. Op Eerste Kerstdag werd het pakket gegeven zodat ze op Tweede Kerstdag met hun gezin konden genieten.
Deze prachtige traditie is al snel overgewaaid naar andere lagen van de samenleving, zoals de slagers en de bakkers. Uiteindelijk geven wij nu vandaag de dag nog steeds iets om deze traditie en blijft het leuk om zowel het pakket te mogen uitzoeken als te mogen ontvangen.
Waar bestaan traditionele pakketten uit?
Hoewel vroeger de basis van de kerstpakketten lagen in het geven van voedsel en drinken, ligt dat tegenwoordig anders. Vroeger werden er vooral sappen, koekjes, soepen, thee en koffie vergeven om de koude dagen door te komen. De inhoud van een kerstpakket kan zo ruimdenkend zijn als dat je zelf wilt geven. Zo kun je nog steeds gaan voor traditionele voedselpakketten, maar je kunt ook kiezen voor een cadeaubon voor bijvoorbeeld een wellness of een hotelovernachting.
Gemiddeld genomen bestaat de prijs van de pakketten uit zo’n 40 euro, maar is uiteraard naar boven en beneden bij te stellen als het budget anders is. En de gedachte dat de kerstpakketten echt typisch een Nederlandse traditie is, dat is achterhaald. Wereldwijd worden de pakketten in hun eigen vorm vergeven, al meer dan honderd jaar.
Wat is het beste moment om het kerstpakket te geven?
Eigenlijk is er geen specifieke datum of dag waarop het kerstpakket gegeven kan worden. De naam doet vermoeden dat je het pakket met Kerst dient te geven, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt ervoor kiezen om het pakket iets eerder te geven zodat juist met Kerst ervan genoten kan worden. Het is wel ongebruikelijk om het pakket al voor de dagen van Sinterklaas te geven. De beste periode is dus tussen 7 december en 25 december in. Als je het kerstgeschenk op tijd geeft dan hebben mensen ook de gelegenheid om bijvoorbeeld een cadeaubon voor de Kerst in te wisselen er met de dagen van te kunnen genieten.