Alles over gezond eten

Gezond

De verschillen tussen gebrande en ongebrande noten

Noten komen in allerlei soorten en maten en worden ook op allerlei manieren gebruikt. Ze kunnen zo uit het vuistje gegeten worden, maar veel mensen voegen ze ook toe aan bepaalde gerechten, om die gerechten zo even net iets extra’s te geven. En waar je kan kiezen uit een lange reeks verschillende noten, kan je ruwweg kiezen uit twee bereidingsvormen; gebrand en ongebrand. Dus, wat is het verschil precies tussen gebrande noten en ongebrande noten?

De voedingsstoffen

Alle noten bevatten voedingsstoffen en deze voedingsstoffen dragen bij aan hun populariteit. Immers; hoeveel artikelen zijn er wel niet te vinden over hoe gezond noten zijn en waar ze allemaal aan bijdragen? Nu gaan wij niet vertellen dat noten helpen tegen hart- en vaatziekten, maar het is een feit dat ze stoffen bevatten die ons lichaam nodig hebben. En wanneer je de noten even roostert, gaat een deel van die stoffen verloren. Niet alles, zeker niet alles, maar een klein deel van de vitaminen en mineralen verdwijnen als de noten gebrand worden. Daarom zijn biologische rauwe noten net even wat gezonder, omdat ze volledig onbewerkt zijn en dus alle vitaminen en mineralen bevatten die ze vanuit de natuur gegeven zijn. Er zijn ook enkele noten die helemaal nooit gebrand worden, zoals paranoten en walnoten. In tegenstelling tot andere noten, reageren deze varianten niet echt goed op het branden.

De olie

Wie noten brandt, frituurt ze vaak in olie. Deze olie is bijzonder heet, waarna de noten er even kort in gedipt worden. Deze hoge temperatuur is overigens de reden waarom er wat vitaminen en mineralen verloren gaan, maar volgens sommigen zorgt het er ook voor dat de noten wat vetter worden dan hun ongebrande tegenhangers. Dit valt gelukkig wel mee. Noten zitten van zichzelf al vol van onverzadigde vetten en kunnen niet heel veel meer opnemen. Door ze in olie te branden, nemen ze slechts een minimale hoeveelheid van deze olie op en dat heeft verder geen invloed op het vetpercentage van deze noten.

Roosteren

Een andere mogelijkheid om de noten net even wat extra bite te geven, is door ze te roosteren. Hiermee worden ze droog gebrand en wordt er geen olie gebruikt. Dit geeft ze een hele eigen smaak en zorgt ervoor dat er geen vet aan te pas komt. Het roosteren gebeurt snel en effectief en zorgt er dus echt voor dat de noten een smaak krijgen die er niet is als ze onbewerkt blijven.

Hoe bewaar je de noten?

Geroosterd, gebrand of onbewerkt, noten dienen altijd afgesloten bewaard te worden. Door ze luchtdicht te bewaren, houden ze lang hun knapperige eigenschappen en eigen smaak. Wie de noten blootstelt aan lucht, zal zien dat ze snel slof worden en eigenlijk gewoon niet meer lekker zijn. Wie ze koel, afgesloten en droog bewaart, kan nog heel lang genieten van de smaak van deze noten. Gebrand, geroosterd of onbewerkt, noten zijn niet alleen heerlijk om zo even te eten, maar kunnen dus ook uitstekend gebruikt worden in een gerecht.

Dit vind je misschien ook leuk...